|
Σπεσιαλιτέ της Τζιας είναι ο πεντανόστιμος «πασπαλάς» (κομματάκια χοιρινού μαγειρεμένα με τομάτα και αυγά), τα «τσίγαρα» (χοιρινό με λίπος) και η «λόζα» (χοιρινό παστό). Στην Κέα θα βρείτε πολλά μέρη για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και τη διάσημη αστακομακαρονάδα της. Τα ντόπια λουκάνικα έχουν επίσης τη θέση τους στο τζιώτικο τραπέζι, όπως και η ψητή ρέγκα συνοδευόμενη από δροσερή ρετσίνα, ενώ γευστική παράλειψη θα ήταν να μη δοκιμάσετε κόκορα κρασάτο, σε συνδυασμό με το ντόπιο κόκκινο κρασί «μαυρούδι». Για επιδόρπιο αναζητήστε «μπεζέδες», «γλυκό κυδώνι» και «νερόμελη», είδος κρέμας με μέλι και νερό.
Πασπαλάς Τζιώτικος
Υλικά:
2-3 κομμάτια χοιρινό (πασπαλάς)
1 κιλό ντομάτες
5 αυγά
αλάτι - πιπέρι
λίγη ζάχαρη
Τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια τον πασπαλά και τον τσιγαρίζουμε για λίγο με το ίδιο του το λίπος (γλίνα τζιώτικη), σε ένα τηγάνι.
Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις ρίχνουμε στο τηγάνι, αφού πριν τις έχουμε πασπαλίσει με λίγο πιπέρι, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη ώστε να μη ξινίσουν, και τηγανίζουμε μέχρι να πιουν το υγρό τους.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε κι αυτά στο τηγάνι, ανακατεύοντας τα μέχρι να πήξουν. Τότε, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε τον πασπαλά σε πιατέλα.
Μπορούμε να τον συνοδεύσουμε με αμπελοφάσουλα, σαλάτα κλπ.
Συνταγή: Ειρήνη Μπιθάρη, Κέα, Κάστρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου