Προϊόντα και Κουζίνα της Αμοργού
Από τα τοπικά προϊόντα ξεχωρίζουν το κεφαλοτύρι, η μυζήθρα και το αρωματικό μέλι. Επίσης, η φάβα ή «μαγείρεμα» όπως λέγεται από τους ντόπιους, ευδοκιμεί στην Αμοργό και είναι φημισμένη για τη νοστιμιά της. Παραδοσιακά ποτά της Αμοργού είναι το ρακόµελο και η ψημένη ρακή (ηδύποτο με ρακή, μέλι και βότανα). Μην φύγετε από το νησί χωρίς να δοκιμάσετε το παστέλι,
τα πιταρίδια (χυλοπίτες) και τα ντόπια παξιμάδια. Η αμοργιανή κουζίνα θα ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, περιλαμβάνοντας, εκτός από το περίφημο πατατάτο (κατσικάκι μαγειρεμένο με τομάτα και μυρωδικά), το ξυδάτο (που μοιάζει με τον πατσά), το κοφτό (αρνί γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά), τα «γιαπράκια» (λαχανοντολμάδες), «καλόγηρους» (μελιτζάνες µε κρέας και τυρί) και ολόφρεσκα ψάρια, με τη συνοδεία του εξαιρετικού λευκού ή μαύρου ντόπιου κρασιού. Στις γιορτές σερβίρονται το παραδοσιακό παστέλι πάνω σε φύλλα λεμονιάς, καθώς και ξεροτήγανα (δίπλες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου