Στην Ανάφη παράγεται η σπάνια ποικιλία κρασιού στροφυλιάτικο. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το υπέροχο θυμαρίσιο μέλι, το γευστικότατο κατσικίσιο τυρί, τα πετρομπάρμπουνα και τη μοναδίκη αστακομακαρονάδα, τα χειροποιήτα λουκάνικα, από χοιρινό τοπικό κρέας, με πολύ ξύδι και μπαχαρικά, το λαδοτύρι, το Αναφιώτικο λάδι, το μαύρο ψωμί, τις κρίθινες κουλούρες, τα φύλλα κάπαρης τουρσί, τα γεμιστά (σκαλτσούνια με σουσάμι και μέλι) και τα ξεροτήγανα (δίπλες).
Οι κάτοικοι της Ανάφης διακρίνονται για την ευγένεια και τη φιλοξενία τους και η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει ντόπιο γεμιστό κατσικάκι ψημένο στον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα, φρέσκο ψάρι, αστακομακαρονάδα, ρεβιθοκεφτέδες, γεμιστά, σουπιές με μάραθο και κοφτό μακαρονάκι και, σίγουρα, το ντόπιο πεντανόστιμο σκληρό τυρί και το θαυμάσιο θυμαρίσιο μέλι. Τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές φτιάχνουν το πατροπαράδοτο κουφέτο (από μέλι και αμύγδαλο), την Πρωτοχρονιά ζυμώνουν ψωμί ζαφοριστό (με κρόκο) Ψήνεται στο παραδοσιακό φουρνί (ξυλόφουρνος)και παίρνει ένα έντονο κίτρινο χρώμα και έχει την ιδιαίτερη γεύση της ζαφοράς και το Πάσχα σερβίρουν τα μελιτερά, πάντα με τη συνοδεία της ντόπιας εξαιρετικής τσικουδιάς.
Ιδιαίτερη λαμπρότητα έχει στην Ανάφη το τραπέζι του γάμου και καλεσμένοι είναι όλοι οι κάτοικοι του νησιού. Το κύριο έδεσμα είναι κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες ή μακαρόνια, και κερνούν σησαμόμελο -το δίνουν στους γάμους μαζί με το κουφέτο. Σησαμόμελο για να δυναμώσουν οι νεόνυμφοι και κουφέτο - μια ξεχωριστή γευστική πολυτέλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου