Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Η Ηρακλειά

Μεγαλύτερη σε έκταση και με πιο άγρια ομορφιά από τα διπλανά Κουφονήσια και Σχοινούσα, η Ηρακλειά, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η ήρεμη δύναμη ανάμεσά τους γιατί φιλοξενεί εντυπωσιακό ορεινό όγκο αλλά και πολύ απάνεμες παραλίες, που προστατεύονται από τους δυνατούς ανέμους χάρη στη Νάξο και την Ίο.

Η ζωή στην Ηρακλειά κυλάει σε διαφορετικούς ρυθμούς, προσφέροντας ηρεμία και ξεκούραση, με πολλές εναλλακτικές προτάσεις για περιπάτους και συναρπαστικές εξερευνήσεις, μπάνιο σε πεντακάθαρες παραλίες, καταδύσεις σε θαυμάσιους βυθούς, αλλά και διασκέδαση στις παραδοσιακές νησιώτικες γιορτές.

Η Ηρακλειά είναι το δυτικότερο νησί των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων και βρίσκεται νότια της Νάξου και βορειοανατολικά της Ίου. Το νησί έχει επιφάνεια 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στους δύο οικισμούς του ζουν περίπου 120 κάτοικοι, που ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τη μελισσοκομία.

Χώρα της Ηρακλειάς είναι η Παναγία, ενώ ασφαλτοστρωμένος δρόμος 4 χιλιομέτρων συνδέει τη Χώρα με τον δεύτερο οικισμό και λιμάνι του νησιού, τον 'Αγιο Γεώργιο, στις βόρειες ακτές.

Οι κάτοικοι της Ηρακλειάς είναι φιλόξενοι και πάντα καλημερίζουν τους ξένους με χαμόγελο. Στο νησί υπάρχουν 80 ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά για την καλοκαιρινή σεζόν καλό θα είναι να έχετε κλείσει δωμάτιο από πριν. Τα ταβερνάκια, τα καφενεδάκια και τα μπαράκια του νησιού είναι γραφικά, καθαρά και η εξυπηρέτηση πλήρης, ενώ τα πατροπαράδοτα πανηγύρια δίνουν την ευκαιρία για μια άλλου είδους ανθρώπινη επαφή και ψυχαγωγία.

Ιστορία

H Ηρακλειά κατοικήθηκε όπως και οι υπόλοιπες μικρές Κυκλάδες από την προϊστορική εποχή και στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ηράκλεια.

Ανασκαφές στις θέσεις 'Αγιος Μάμμας και στον κάμπο του Αγίου Αθανασίου, έφεραν στο φως ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού, ειδώλια, μαρμάρινες φιάλες, πυξίδες, εργαλεία κ.ά. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε ξένα μουσεία, όπως του Λονδίνου, του Μονάχου και της Νέας Υόρκης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Τον Μεσαίωνα υπήρξε καταφύγιο των πειρατών, ενώ απομεινάρια της Ενετοκρατίας σώζονται ακόμα στο νησί.

Το 16ο αιών Η Ηρακλειά αποτελούσε μέρος της Αρχιεπισκοπής Σίφνου, ενώ για ένα διάστημα ανήκε στην ιδιοκτησία της Παναγίας Χοζοβιώτισσας Αμοργού. Τον 19ο αιώνα εγκαταστάθηκαν στο νησί Αμοργιανοί, που δημιούργησαν τρεις οικισμούς: τον 'Αγιο Αθανάσιο, που σήμερα δεν κατοικείται πια, την Παναγία που είναι η Χώρα του νησιού και τον 'Αγιο Γεώργιο το λιμάνι του. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η Ηρακλειά συμμετείχε στην Αντίσταση. Οι όρμοι Τουρκοπήγαδο και Βορεινή Σπηλιά ήταν ορμητήρια Ελλήνων και Συμμάχων, ενώ στο χωριό Παναγιά λειτουργούσε ασύρματος που καθημερινά μετέδιδε πληροφορίες στο συμμαχικό στρατηγείο στο Κάιρο. Η Ηρακλειά αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα από το 1928.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου