Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Προϊόντα και Κουζίνα της Άνδρου


Η 'Ανδρος είναι πλούσια σε τοπικά προϊόντα. Από τα ονομαστά τυροκομικά της, τα πιο γνωστά είναι η αρμεξιά, το χλωρό, ο μανούσος και το βωλάκι. Επίσης, παράγει νόστιμα λουκάνικα και άλλους χοιρινούς μεζέδες, όπως χοιρομουρίδα και σίσιρα, λαρδί ή πασπαλά, τσιγαρίδα, σισιρόπιτα, ζηλαδιά ή πηχτή. Τα Χοιροσφάγια στην 'Ανδρο ξεκινούν το φθινόπωρο και κρατούν ως τα τέλη του χειμώνα.

Φημισμένα είναι και τα αμυγδαλωτά της με το ανθόνερο, τα καλισούνια, το παστέλι, φτιαγμένο με το περίφημο θυμαρίσιο μέλι της 'Ανδρου. 'Αλλο ανδριώτικο γλυκό είναι οι παστελαριές, που φτιάχνονται με ξερά σύκα και κανέλα, παστιτσάκια και γλυκά του κουταλιού με το πιο ιδιαίτερο τον Λεμονανθό.

Η 'Ανδρος παράγει καλό κρασί και προϊόντα από τον μούστο, όπως πετιμέζι, μουσταλευριά, «ξερή», σουτζούκια. Από ποτά δοκιμάστε επίσης τη σουμάδα και το πότζι, ρακί με μέλι.

Εκτός από τη χορταστική φουρτάλια, η εξαιρετική ανδριώτικη κουζίνα περιλαμβάνει τα τυριά-σπεσιαλιτέ της 'Ανδρου πετρωτή, βολάκι και μαλαχτό, τα πεντανόστιμα καπνιστά λουκάνικα και το περίφημο συνετιανό κρασί. Τα 'Αλλα παραδοσιακά πιάτα είναι οι χορτοκεφτέδες, τα κολοκυθόπουλα (καλοκυθοανθοί), το μάσσι και ο λαμπριάτης (πασχαλινό φαγητό με παραλλαγές στο Κόρθι και στην Πίσω Μεριά). Από τις πίτες, τυπική ανδριώτικη συνταγή είναι η πορτοκαλόπιττα, που φτιάχνεται την Πρωτοχρονιά.

Μια ξεχωριστή γευστική απόλαυση προσφέρουν τα αμυγδαλωτά και τα καλτσούνια, τα ντόπια γλυκά του κουταλιού και το θαυμάσιο μέλι του Αγίου Πέτρου. Αν βρεθείτε σε ανδριώτικο γάμο ή βαφτίσια δοκιμάστε την παραδοσιακή σουµάδα, ενώ το Πάσχα θα απολαύσετε τον «λαµπριάτη», αρνί γεμιστό με τυρί, αυγά, χόρτα, άνηθο και δυόσμο που ψήνεται σε παραδοσιακό φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου